Worek lniany przyda się z pewnością w każdym domu, gdyż trzymane w nim pieczywo dłużej pozostaje świeże. To wszystko dzięki właściwości, jakie posiada len. A kto nie lubi zjeść na śniadanie chrupiącej bułki czy też kromki chleba.
Wykonanie lnianego worka de facto nie jest trudne.Wystarczy odrobina czasu i niezbędne materiały.
Przydatne rzeczy:
- materiał na worek
- sznurek oraz koronkę
Sprzęt:
- hafciarka Janome MC500E wraz z programem Digitizer JR (patrz tutaj)
2. W programie Digitizer przygotowujemy haft. W naszym przypadku będzie to chleb oraz napis.
3. Program daje wiele możliwości edycji przygotowanej grafiki od wyboru czcionki, jej wielkości, szerokości, pochylenia, po kolor, rodzaj haftu, podszycia, długości ściegu haftu.
4. Kiedy nasz projekt jest gotowy umieszczamy go w polu haftu, w takim miejscu, aby po uszyciu haft dobrze wyglądał. Pamiętamy o zgodności tamborka zarówno w programie jak i potem przy mocowaniu go w hafciarce.
5. Projekt zapisujemy w pamięci komputera oraz na pamięci przenośnej.
6. Mocujemy materiał oraz flizelinę na tamborku. Naciągamy dość mocno, aby podczas haftowania materiał nie uległ zmarszczeniu.
7. Uruchamiamy hafciarkę oraz wybieramy nasz projekt spośród zapisanych w USB.
8. Jeśli istnieje taka potrzeba ustawiamy parametry hafciarki.
9. Rozpoczynamy haftowanie naszego projektu za pomocą przycisku START. W każdej chwili możemy zatrzymać maszynę tym samym przyciskiem.
10. Po zakończonej pracy hafciarki, odpinamy tamborek, zdejmujemy materiał oraz odrywamy flizelinę.
11. Teraz wystarczy zszyć boki worka, podwinąć brzegi i ewentualnie ozdobić koronką.
12. Ostatni etap to wprowadzenie sznurka do worka.
Gotowe:) Mam nadzieję, że uszycie worka nie sprawiło Ci większego problemu. Taki lniany worek uchroni Twoje pieczywo przed pleśnią. Trzeba jednak pamiętać, żeby pieczywo miało dostęp do powietrza. Aby uchronić je przed wyschnięciem, do środka włóż skórkę od jabłka.
Warto podkreślić, że lniany worek jest łatwy do utrzymania w czystości.